pon,uto,ČET i petak od 10-18h i sre 12-20h

PROTETiKA

Protetika, stomatologija, krunice

Gubitak zuba osim funkcionalnih i estetskih smetnji, dovodi i do gubitka samopouzdanja. Zato je važno da svaki zub koji ne dostaje nadoknadimo.

Kada dođe do gubitka jednog ili više zuba nastaju brojni problemi: zubi se naginju ka praznom prostoru, zub iz suprotne vilice “izrasta” tražeći svog para, kontakti zuba postaju nepravilni, traumatski, sa manjom efikasnošću prilikom žvakanja, neki zubi postaju preopterećeni, održavanje oralne higijene je otežano…

Krunice i mostovi osim što nadoknađuju izgubljene zube, mogu i da zaštite lečene “mrtve zube” od daljeg propadanja i pucanja, mogu da produže vek trajanja parodontopatičnih zuba tako što će se vezati u “blok” i tako pravilno rasporediti pritisak na ostale zube i smanjiti mogućnost migracije (pomeranja) ostalih zuba.

Bezmetalne krunice i mostovi, postali su standard u savremenoj stomatologiji jer imaju niz prednosti u odnosu na metalokeramičke. U početku su korišćene samo u estetskoj zoni, usavršavanjem načina izrade i sastava materijala, postignute su takve performanse da ih možemo koristiti i u estetskoj i u bočnoj regiji. Jače su od starih metalokeramičkih krunica, napravljene su od biokompatibilnog materijala koji ne iritira tkiva usne duplje. Bezmetalne krunice izrađuju se od cirkonijuma ili litijum disilikata koji daje transparentnost i prelemanje svetla slično prirodnim zubima. Veća preciznost, zato što se izrađuju CAD-CAM tehnologijom, koja obuhvata kompjutersko skeniranje otiska i lasersko sečenje cirkonijuma, što dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada, bez dugotrajnog upasivanja. Sam postupak brušenja je jako precizan, ide do desni ili pola mm ispod tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje desni i postiže se najbolji estetski efekat. Bolja estetika i prirodniji izgled potiču od toga što ove krunice ne sadrže metalnu komponentu pa sprovode svetlost kao prirodan zub.

Metalokeramičke krunice i mostovipredstavljaju zubne nadoknade u čijoj se osnovi nalazi metal, odnosno legura kobalt – hrom – molibden a preko nje se peče sloj keramike. Do pojave bezmetalnih krunica, metalokeramičke krunice predstavljale su dobar izbor za nadoknadu izgubljenih zuba. Problem koji može da se javi kod ovih krunica je osim lošije estetike zbog ne propuštanja svetlosti kroz metalnu bazu i pojava rubne diskoloracije, odnosno sivog ruba oko vrata zuba.

AKCIJA

Bezmetalne krunice + privremene krunice + garancija za samo 150€ (prethodna cena 200€)

AKCIJA

Metalo-keramičke krunice + privremene krunice + garancija za samo 80€ (prethodna cena 100€)Da li da izaberem bezmetalne ili metalokeramičke krunice?

Bezmetalne krunice imaju bolja estetska svojstva zato što ne sadrže metalnu bazu kao metalokeramičke krunice, samim tim propuštaju svetlost kao prirodan zub. Takođe nema bojazni od pojave rubne diskoloracije odnosno sivog ruba oko vrata zuba. Uz dobru umešnost lekara i zubnog tehničara i metalokeramičke krunice mogu izgledati potpuno prirodno. Na pregledu ćemo u zavisnosti od Vaših želja i stanja zuba pronaći najbolje rešenje za Vas.

Koliko traje izrada krunica,odnosno koliko dugo ću “biti bez zuba”?

U prvoj fazi, posle pregleda i plana terapije pristupamo brušenju zuba u lokalnoj anesteziji, određujemo boju zuba, uzimamo otiske, i izrađujemo privremene krunice posebno ako je reč o vitalnim zubima i zubima u estetskoj regiji. Posle dva, tri dana obično stižu gotove krunice koje cementiramo i odlazite kući sa novim osmehom. Ponekad su nam potrebne dodatne probe, naročito kada se radi o većim radovima, ali se trudimo da novi osmeh dobijete što pre.

Da li boli brušenje zuba­­?

Brušenje zuba se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolno, ako osetite da anestezija popušta, u svakom trenutku možete zatražiti da dodamo još anestezije. Kada anestezija popusti kod kuće, možete osetiti blagu nelagodnost u tom predelu i popiti neki od analgetika.